top of page

EMDR (Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme)

EMDR Psikoterapisi Francine Shapiro tarafından bulunmuş ve kaza, doğal afet, taciz veya çocukluk döneminde yaşanmış olumsuz olayların kişide yaratmış olduğu duygusal veya davranışsal problemlerin tedavisinde ve olayların rahatsızlık düzeyini azaltmak üzere kullanılan bir psikoterapi çeşididir.

EMDR'da Üç Yönlü Yaklaşım

Geçmiş

Travmatik veya olumsuz bir yaşantı söz konusu olduğunda beynimiz bunu her zaman gerektiği gibi işleyemez ve anı yaşandığı zamanın duygu, düşünce ve beden duyumu ile var olmaya devam eder. Bu işlenmeme durumu, kişinin yaşadığı travmatik olayın etkilerinin günlük yaşamına yayılmasına ve hatta travmanın tekrar yaşandığı, belirli tetikleyicilerle ilgili güçlü reaksiyonlar yaşamasına neden olabilir. 

Şimdi

Tetikleyiciler, kişinin travmatik bir deneyimi hatırlamasına ve bu deneyimle ilişkili duygusal veya fiziksel tepkileri deneyimlemesine neden olan uyaranlardır. Örneğin, belirli bir ses, koku, görüntü veya durum, geçmişte yaşanmış bir travmatik olayı hatırlatabilir ve kişide duygusal bir tepkiye yol açabilir. EMDR Psikoterapisi bu tetikleyicilerin rahatsızlık düzeyini azaltmak için de yardımcı olur.

Gelecek

EMDR Psikoterapisi, kişinin gelecekteki olası zorluklara karşı daha adaptif olmasını sağlayabilir. Terapist,  kişinin bu olumsuz  deneyimlerden öğrendiği dersleri ve güçlü yanlarını göstererek gelecekteki stres veya zorluklarla başa çıkma stratejilerini güçlendirmesine yardımcı olabilir.

EMDR Nasıl Uygulanır?

EMDR terapisinde göz hareketleri kullanılır. Daha önceki seanslarda belirlenen hedef anılardan birine odaklanılır ve anı çalışılırken kişi terapistinin el hareketlerini takip eder. Bu esnada kişi bu anıya ilişkin duygusal ve fiziksel tepkileri deneyimler. Böylelikle anının yeniden işlenmesi sağlanır ve anıya ilişkin rahatsızlık yaratan duygu, düşünce ve beden duyumları azaltılmaya çalışılır. Sanılanın aksine EMDR anıları silmez, anıların sizi eskisi kadar rahatsız etmemesini sağlamaya çalışır.

© 2024 by Psikolog Merve Acar

bottom of page