

Psikodinamik Psikoterapi
Psikodinamik Terapi daha uzun soluklu ve yoğun bir çalışma gerektirmektedir. Seans sayısı önceden belirlenmez, kişinin ihtiyacına göre hareket edilir. Süresi sınırlı dinamik terapiler de mevcuttur ancak kişi çözümleyici bir terapi istiyorsa uzun soluklu bir dinamik terapi daha faydalı olacaktır.
Psikodinamik Terapi Ne İşe Yarar?

Psikodinamik Terapi terapist-danışan arasındaki ilişki ve etkileşime oldukça önem veren, kişinin farkında olduğu veya olmadığı ruhsal çatışmaların incelendiği, bu çatışmaların terapist tarafından empatik şekilde yorumlandığı, kişinin düşünce ve davranışlarına yön veren bilinçdışı motivasyonların araştırıldığı duygusal ve bilişsel bir çalışmadır.
-
Kişi terapi sayesinde kendinde farkında olmadığı yönleri keşfeder ve bu keşif kendisinin olumlu ve olumsuz yanlarının bütünleşmesini sağlar.
-
Kişi yaşadığı çatışmanın temeline inildiği için, çatışmanın zemininde yer alan anksiyeteye de ulaşıldığından kişinin anksiyetesi azalır. Çatışma tamamen çözülmese de kişi bu çatışmaya karşı daha esnek veya etkili bir biçimde yaklaşabilir.
-
Kişi bilinçli olarak kendi üzerine düşünme yetisini geliştirir, baş edemediği duygulara tahammül etmeyi öğrenir.
Psikodinamik Psikoterapi'de Hangi Yöntemler Kullanılır?
Psikodinamik Terapi’de danışanın rolü terapi boyunca zihnine gelenleri filtrelemeden, olduğu gibi terapi ortamına aktarmaktır. Kişinin zihnine gelen şey düşünce, duygu, fantezi veya rüya olabilir. Buna serbest çağrışım deriz. Danışan zihninden geçenleri serbestçe aktardığında aslında anlattıkları arasında bağlantı yokmuş gibi görünse de birbiriyle bağlantılı olan malzemeleri dile getirmiş olur. Tüm bunlar bilinçli veya bilinçsiz şekilde olabilir. Terapist de bu noktada kişiden bir adım önce bu bağlantılara dikkat çekerek kişinin bu bağlantıları farketmesini sağlar.


Psikodinamik Terapi'de terapist ile danışan sürekli olarak etkileşim halindedir. Bu etkileşim iki tarafta da birtakım duyguları uyandırır. Terapist, danışanın sözlü veya sözsüz olarak kendisine aktardıklarına olabildiğince kendini açar ve danışanın deneyimiyle ve o esnada aktive olan nesne ilişkisi ile uyum içine girer. Danışanın deneyimini anladıktan sonra geri çekilir ve kendi içine bakar. Danışanın kendisinde uyandırdığı duyguları irdeleyerek danışan ile ilgili neler öğrenebileceğini anlamaya çalışır. Buna karşı aktarımdan yararlanmak deriz.
Psikodinamik Terapi'de terapist ''teknik yansızlık'' tekniğini kullanır. Yani terapist danışana tavsiye vermekten, ona ne yapacağını söylemekten ve müdahale etmekten ziyade kişinin kendisini anlamaya yardımcı olmaya, çatışmalarını incelemesine tarafsız olarak olanak sağlamasıdır. Örneğin kişi annesinin ne kadar eleştirel ve kontrolcü davrandığını anlattığında terapist anneyi kötülemez veya danışana da haksız/haklı olduğunu söylemez. Bunu yapmak danışanın gözlem yeteneğine ket vurur. Aksine, danışanın gözlemci tarafını geliştirmek üzere durumlara tarafsız ve yargılamadan yaklaşır. Böylelikle kişi kendi üstüne düşünme kapasitesini de geliştirebilecektir.
